Bildstöd

Har pysslat ihop lite bildstöd till Stella och märkt upp lådor med text och bilder på leksaker. Om var sak har sin plats är det lättare att hitta sina saker och att lägga tillbaka dem på rätt plats när leken är avslutad. När det är lätt att överblickbara så tror jag att det är lättare att komma igång och leka till skillnad från om sakerna ligger osorterade, man ser då lättare vad som finns och det inbjuder till lek. Jag tänker också att det är grundläggande färdigheter på olika områden som städning och organisering och att vara rädd om sina saker. Sortering är ju dessutom bra för språkutvecklingen. Barnen stärkas i att kategorisera olika ord för att bättre kunna organisera sina ordförråd om de har en vana att sortera. Alla nya ord ska ju sorteras in ”i olika fack”. Det är då lättare för barnet att förstå vad överordnade begrepp är t.ex. att förstå att katter och hundar är djur.
Kognitivt stöd | | Kommentera |

Som i Gittan och gråvargarna

Stella är försiktig, det har hon alltid varit. Hon måste försäkra sig över att hon behärskar en sak innan hon medverkar. Detta personlighetsdrag har hållit i sig sen hon var bebis, hon gick sent, men när hon väl började gå så var hon stadig och ramlade aldrig. Det kan vara skönt då hon aldrig utsätter sig för fara, hon har ex aldrig klättrat upp på saker och skulle inte klättra upp i en hög klätterställning om hon riskerade att falla eller inte kunna ta sig ner. Ibland kan jag dock känna mig frustrerad över att hon faktiskt går miste om härliga saker som att bada, det är bara ett exempel. Jag kan då pusha henne för mycket så att det får motsatt effekt och jag måste ofta ställa frågan till mig själv om det är för min eller Stellas skull. För visst är det jag som älskar att kasta mig i vattnet och inte Stella. Jag måste bita ihop och låta henne sitta på bryggan och titta på oss andra. Ibland är det startsträckan som är lång och ibland vill hon aldrig. Boken om ”Gittan och Gråvargarna” av Pija Lindenbaum har många likheter med Stella. ”Gittan är en sån som inte klättrar på tak. För man kan ramla ner. Eller tappa sin sko, tänker Gittan…. Gittan klappar inte hunden. Den kanske har en sticka i tassen. Eller ont i huvudet. Då kan den vara sur och bitas hårt, tror Gittan. Stella har fått en ny cykel, eller ny och ny, nu har hon haft den i några veckor. Det är blå och fin med en rosa cykelkorg som Stella själv har valt. Den har en plinga som man kan plinga på och det räcker bra tycker Stella. Hon klättrar upp på den, plingar 5gr och klättrar ner. Startsträckan är som sagt lång och nu nöjer vi oss med att bara plinga på ringklockan.
Allmänt | | Kommentera |

Grundskolan år 1

Igår började Stella i grundskolan år 1. Särskolan har en stark kultur i vårat samhälle och eftersom vi har valt en annan väg åt Stella så känns det såklart lite läskigt (för mig iaf) och jag valde att vara med under två dagar. Det viktigaste i skolmiljön är en positiv inställning och att Stella har kamrater. Under fruktstunden hade en klasskamrat glömt frukt så Stella bjöd av sina vindruvor. Kamraten frågade om de skulle leka på rasten och det gjorde de. När skoldagen var slut ville de fortsätta att leka hemma. Även den andra skoldagen gick bra och idag har vi en annan klasskompis med oss hem. Jag hoppas så att känslan som jag har idag kommer att finnas med under hela läsåret.
Skola | | Kommentera |
Upp