Påhängscykel

Stella har snart haft sin cykel med stödhjul under ett år, men cyklandet går inte framåt. Hon är lika försiktig nu som när hon fick den. Hon blir jätterädd när den vinglar det minsta och hon trampar väldigt försiktigt, det är nästan så att den bara får komma lite i rullning, annars blir hon rädd. När man cyklar sakta så känns det ju alltid vingligt och ostabilt.

Idag läste jag ett tips om en påhängscykel från Biltema. Familjen beskrev hur påhängscykeln har gjort så att de kunnat ta sig runt hela familjen på cyklar. Deras barn hade som Stella inte velat cykla alls på egen cykel. Nu satt barnet på de vuxnas cykel och trampade på långa sträckor. Det hade också resulterat till att barnet lärt sig cykla med sin egen cykel.

Det här lät ju toppen. Äntligen skulle Stella övervinna sin rädsla och vi skulle kunna ge oss ut på cykelutflykter tillsammans, eller…

Några timmar senare så hade vi också handlat hem en påhängscykel. Efter mycket mek med att få fast den så var det äntligen dags för cykelturen. Inte ett dugg road (fast hon tyckte att den var fin) satte sig Stella till rätta och jag trampade sakta iväg. Hon var jätterädd och ropade högt ”mamma jag är rädd”. Jag talade lugnt med henne och berättade att vi bara skulle cykla fram och vända. När vi någon minut senar kom tillbaka var hon snabbt av cykeln, och jag undrar om hon någonsin kommer att sätta sig på den igen.
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Numicon

Sommarens beställning av Numicon har anlänt och idag tittade vi på materialet för första gången. Stella fick bekanta sig genom att fylla hela brickan med bitar som hon vill. När hon hade gjort det så ordnade hon upp bitar i tallinjens ordning. Såhär i efterhand så undrar jag om det inte hade varit bättre att "skriva" en vågrät talordning i läsriktningen. Eftersom Stella känner igen siffror så kändes det naturligt att låta henne använda siffror och siffernamn till Numicon formerna när vi gjorde en tallinje. Stella kan och vet innebörden av siffrorna 1-10 men kände inte igen mönstrena av de olika antalen utan var tvungen att räkna hålen så att det skulle bli rätt.
 
Numicon var uppskattat och det är ett jättefint material.
 
 
Matematik | | Kommentera |

"Skriver" med färgkodade ordkort

En klisterbok från Max och sommarens semester blev dagens språkträning. Stella valde vilket klistermärke hon ville klistra fast på varje uppslag. Jag ställde en passande fråga och hon svarade. Orden skrev vi sen på färgkort som bildade fraser på skrivplattan innan vi bläddrade blad och gjorde en ny mening. Vi talar om färgernas namn och hur många kort vi har lagt.
 
Färgen på kortet anger ordklass efter Karlstadmodellens färgkodning. Det är svårt att veta hur/om färgkodning och skrivplatta hjälper Stella att se en grammatisk struktur, men jag tror att det tydliggör för Sella att orden är "byggstenar" som används för att bygga upp större fraser eller satser. Kanske gör skrivplattan varken till eller från, det är inget som vi använder konsekvent och jag tror att hon nu är så pass van vid tekniken att hon kan "skriva" med ordkorten direkt på köksbordet.
 
Språklek | | Kommentera |
Upp